Pecaroški blog

Dobrodošli na pecaroški blog!
2008/11/29,15:49
Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Poštovani posetioci,

Ovaj pecaroški blog je nastao kao ideja da ovim putem promovišem ribolov, i da približim posetiocima čari koje ribolov nosi sa sobom. Kada se kaže ribolov, tu ne mislim na samo pecanje ribe, već sveobuhvatan doživljaj koji podrazumeva izlazak u prirodu, druženje i kao krajnji produkt pecanje.

Namera i cilj ovog bloga je da omogući ribolovcima, kao i svim onima koji bi želeli to da budu, da se ovim putem upoznaju sa ribama naših voda, priborom za pecanje, tehnikama pecanja, mamcima i primamom, kao i izborom terena za pecanje koji mogu biti od velikog značaja za krajnji ishod ribolova. Pored svega navedenog u ovom pecaroškom kutku moćete da nadjete mnoštvo zanimljivih stvari i korisnih informacija koje prate savremeni ribolov, druženje u pripodi...

 

Ribolov kao pojam
2008/12/03,08:29

 

Ribolov je pojam koji se koristi za lov ribe u morima, jezerima, rekama i ostale plodove mora kao školjke, rakove i hobotnice. Ribolov se dalje deli na sportski ribolov (ribolov kao hobi) i komercijalni ribolov. Ribolov je stara i široko rasprostranjena aktivnost sa raznim tehnikama i tradicijama, ali i primenom modernih tehnoloških pomagala. Na našim teritorijama preovladava ribolov na rekama i jezerima.

Bonton na vodi
2008/12/03,08:32

Ono što bih na početku cele priče trebalo reći je da svaki ribolovac treba da zna neka osnovna pravila ponašanja na vodi, kao i da poštuje zakone prirode. Na taj načim očuvaćemo prirodu, vodu, kao i riblji svet zbog koga smo pre svega tu.

Upravo iz ovih razloga ribolov ne bi trebalo da se poistovećuje sa stavovima kao šro su: da ako želite da budete uspešan ribolovac morate rano ustati da bi ste otišli na pecanje, jel u suprotnom nećete ništa uhvatiti, da sve što vam se zakači na udicu i uhvatite, bez obzira na veličinu i lovostaj, treba da ponesete kući, već to treba da bude vid opuštanja i uživanja dok čekate da riba zagrize i nadmudrujete se sa njom prilikom izvlačenja. Zbog svega toga postoje neka pravila koja bi trebala da se poštuju:

-         vratiti ribu u vodu koja je ispod propisane mere ( Šaran 30 cm, Štuka 30cm, Linjak 20 cm, Smudj 35 cm, Karaš 20cm, Kečiga 30cm, Deverika 25 cm, Som 60 cm )

-         poštuj ustanovljene lovostaje za odredjene vrste riba ( Šaran 01.IV-31.V, Štuka 01.II-31.III, Linjak 15.IV-30.VI, Smudj 01.III-30IV, Karaš 01.V-31.V, Kečiga 01.IV-31.V, Som 01.V-15.VI )

-         Obalu uvek ostavi čistu. Ne ostavljaj za sobom smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu, jel mnogo je lepše pecati na čistoj obali.

-         Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, jer ona smeta drugim ribolovcima a i ribi

-         Ne bućkaj po vodi, bilo iz čamca, bilo sa obale

-         Uvek pitaj ribolovca koji je došao pre tebe na pecanje da li možeš da staneš i pecaš u njegovoj blizini

-         Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim priborom preko tuđeg da se ne bi zamrsili i da vam ne bi propao dan

-         Spremi sav pribor za pecanje koji ti je potreban i proveri još jednom pre nego što podješ da li si sve poneo, da ti se ne bi desilo, kad si već na vodi, da si zaboravio mamce, udice, sisteme za pecanje...

-         Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio

-         U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribolovce na koje nailaziš, NE sa srećan ulov, već sa BISTRO.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu