Pecaroški blog

Pribor za pecanje
2008/12/07,14:50
        Da bi ste krenuli na pecanje, morate imati odgovarajući pribor za to. Zato će ovde biti predstavljen osnovni pribor za pecanje koji svaki ribolovac treba da poseduje.
           - Ribolovački štapovi
           - Mašinice
           - Najlon ili struna
           - Udice
           - Olovo
           - Ostali pribor
        U zavisnosti od afiniteta i tehnika pecanja svaki ribolovac se odlučuje za odrenjenu kombinaciju pribora. Svakako da jedan iskusan ribolovac neće se odlučiti za isti pribor, kao i neki početnik u pecanju, jer su njegove potrebe i zahtevi drugačiji i na mnogo višem nivou. Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor, za koju ribu će koristiti, koju marka pribora će odabrati. Danas u prodavnicama ribolovačke opreme može se pronaći veoma velik izbor kvalitetne opreme različitih proizvodjača. Neki od njih su: Shimano, Mitchell, Abu Garcia, Viva, D.A.M, Barkley. Problem može nastati kad neko ko želi da krene na pecanje uđe u prodavnicu , kako odabrati pribor koji nam je potreban? To se ne dešava samo početnicima, već i iskusnijim ribolovcima. Pa s obzirom na to i raspon cena ovog pribora je veoma velik.
Ribolovački štap
2008/12/07,15:03
        Svakako najvažniji deo ribolovačke opreme je ribolovni štap. Kada je o štapovima reč, to je zasigurno deo pribora čije su osobine i performanse najviše uznapredovale zahvaljujući razvoju tehnologije. Štapovi se sada izradjuju od najsavremenijih materijala, svakodnevno se usavršavaju za različite tehnike pecanja, jer nijedan ribolovni štap nije univerzalan.
       Velika većina današnjih štapova za pecanje napravljena su od fiberglasa, grafita ili kombinacija ovih dvaju materijala. Fiberglas je od ranije u upotrebi, ali od oba materijala je moguće napraviti dobre štapove i oba materijala imaju svoje prednosti koje ih izdvajaju. Štapovi se proizvode omotavanjem mnogobrojnih slojeva fibera, fiberglasa ili grafitnog materijala oko konusnog tela. Slojevi se povezuju međusobno lepkovima.
Nekoliko slojeva čine štap i moraju se završiti specijalnim lakom. Kada je ceo proces gotov, šablon se skida i dobijemo blank štapa. Više fibera štap čini jačim i obrnuto. Štapovi od fiberglasa su fleksibilniji i obično dugotrajniji od grafitnih štapova, dok su grafitni štapovi jači, lakši, što ih čini omiljenim kod ribolovaca koji obično pecaju velike ribe, jer svako želi da ima lagan štap sa kojim može da se nosi i sa najkrupnijim ribama. Slabosti grafitnih štapova je da su lako lomljivi i krhki i ne bi trebalo sa njima da pecate za vreme oluje i ispod dalekovoda jer su odlični provodnic struje.
        Sem razlike u materijalu od koga su štapovi napravljeni, sledeća važna razlika je u nameni štapa, te danas na tržištu i u upotrebi imamo više vrsta ribolovačkih štapova:
            - Varaličarski štapovi
            - Mušičarski štapovi
            - Šaranski štapovi
            - Štapovi bez sprovodnika
            - Bolonjez štapovi
            - Dubinski štapovi
            - Meč štapovi
        Varaličarski štapovi
    Varaličarski štapovi su obično dužine od 1,40 metara, pa sve do 3,30 metara,Obično su u današnje vreme to štapovi iz dva dela, sa provodnicema, težine bacanja od 10gr pa sve do preko 200gr. Štapovi sa manjom težinom bacanja namenjeni su varaličarenu sitnijih grabljivica, dok su najteži namenjeni varaličarenju krupnih grabljivica.
        Mušičarski štapovi
    O ovoj vrsti štapova ne bih mogao ništa da vam kažem jer nemam nikakva iskustva u mušicarenju i nisam imao prilike da se upoznam sa ovom tehnikom pecanja.
        Šaranski štapovi
    Štapovi za pecanje šarana su obično dužine od 3.6 ili 3.9 metara, težine bacanja od 2,5 do 3,5 libre. Reč je uglavnom o dvodelnim štapovima, mada proizvode se i teleskopski štapove sličnih karakteristika. Obično se ovi štapovi koriste pri pecanju šarana na velikim daljinama i pri tome oni moraju biti dovoljno kruti da nose težinu olova, a sa druge ostane dovoljno osetljivi.
        Štapovi bez sprovodnika
    Štapovi bez sprovodnika namenjeni su pecanju ribe na plovak. Dužine ovih štapova kreću se u zavisnosti od namene od 3 metara, pa sve do takmičarskih štapova dužine 10 i više metara. Napravljeni su iz nekoliko delava koji se uklapaju jedan u drugi (teleskopski štapovi). Ranije su pravljeni od fibera, ali pojavom karbona koji je puno lakši danas je večina ovakvih štapova napraljena upravo od tog materijala. Kod nas su vrlo popularni i na tržištu ima puno modela, raličitih proizvođača i cena.
         Bolonjez štapovi
    Ova vrsta štapa je izmišljena u Italiji. Bolonjez štapovi su dugi štapovi sa sprovodnicima i mestom za mašinicu. Služe za pecanje bele ribe na velikim rekama, gde nije moguće zabaciti štapom bez sprovodnika jer su potrebni daleki izbačaji. U osnovi bolonjez štapova su teleskopski štapovi sa sprovodnicima. Koriste se u kombinaciji sa malim i laganim mašinicama, koje imaju velik stepen prenosa.
        Dubinski štapovi
    Dubinski štapovi namenjeni su pecanju ribe na dnu. Obično je reč o dvodelnim štapovima, mada danas postoji i veliki izbor teleskopskih štapova namenjenih za ovu vrstu ribolova.
Takođe i među ovim grupama štapova postoje fine podele u zavisnosti na kojim vodama i kojim ribama su namenjeni. Tako jedna od podela može biti na: laki, srednji i teški ribolov
        Laki štapovi
    Namenjeni su pecanju bele ribe. Težine bacanja su do 40gr. Reć je obično o štapovima akcije B-C , dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).
        Srednji štapovi
    Namenji su najčešće pecanju grabljivice i krupnije bele ribe. Težine bacanja su od 40 do 80gr. Reč je obično o štapovima akcije B-A. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m,
        Teški štapovi
    To su obično dvodelni štapovi, ređe teleskopski, Namenjeni pecanju krupnih riba, kao što je som, šaran.... Težine bacanja su od 80gr i naviše. Reč je obično o štapovima akcije A. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m,
        Pri odabiru štapa uzima se u obzir akcija štapa i od nje zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
  Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom
  Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa
  Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa
  Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
        Težina bacanja predstavlja težinu olova i mamca koja će se zabacivati štapom.
       Kako prema vrsti materijala tako i prema nameni i ostalim karakteristikama danas na tržištu imamo čitav niz različitih cena štapova. Uvek je naravno bolje kupiti kvalitetniji štap jer je takvim štapom uvek lakše loviti ribu, a i duže će potrajati od jeftnih. Naravno ne znači ako imate kvalitetan i skup štap da će vam to garantovati ulov ribe, mnogi ribolovci hvataju kripne primerke ribe sa jeftinom opremom, međutim kao i za bilo koju drugu stvar na tržištu skuplji proizvodi, pa tako i štapovi, duže će trajati i bolji doživljaj će pružiti prilikom izvlačenja ribe.


Ribolovačka mašinica
2008/12/13,13:45
       Mašinica je svakako deo opreme bez koga je ozbiljniji ribolov nezamisliv i predstavlja, pored ribolovačkog štapa, jedan od najskupljih delova opreme. Mašinica je sprava koja služi za odmotavanje i namotavanje najlona, na čijem se kraju nalazi mamac. Prve mašinice su se pojavile još 1650. godine u Londonu, a do današnjeg dana njihova izrada, kvalitet i performanse su dovedene do savršenstva. Neka najosnovnija podela je na: rotacione, multiplikacione i stacionarne. Kod nas se najviše koriste stacionarne mašinice. Mašinicu biramo u zavisnosti od ribe koju pecamo i tehnike pecanja.
       Osnovna funkcija ribolovačke mašinice jeste rotacija, tj. rotaciono namotavanje najlona na kalem špulne i izbacivanje istog sa kalema. Kvalitet te rotacije određuje celokupne preformanse mašinice. Na primer Shimano-va mašinica STELLA FB ima specijalni oblik rotora koji maksimizuje čvrstoću i ravnotežu. Rotor leži na čuvenom Shimano valjkastom ležaju, specijalnom ležaju koji radi kao najmanje 3 ili 4 kuglična ležaja. Ovaj “jednosmerni” valjkasti ležaj skoro trenutno, bez praznog hoda, sprečava okretanje rotora u suprotnom smeru. To omogućava momentalno i precizno zakačivanje udice. Kućišta i špulne savremenih mašinica se sve češće izrađuju od grafitnih materijala. Time se postiže lakoća mašinice uz minimalan gubitak na čvrstoći i izdržljivosti same mašinice
       Da bi se osnovna funkcija obavljala kako treba imamo niz pomoćnih funkcija. Jedna od važnijih pomoćnih funkcija je kočioni mehanizam za otpuštanje kalema prilikom izvlačenja krupnih riba, kojim se smanjuje opterećenje na glavni mehanizam i bojaznost od pucanja najlona. Sistem kao što je jednodelna rampa omogućava da najlon brže dolazi na roler. Postoje razni sistemi kao što je sistem naprimer Super Slow Oscillation koji ravnomerno slaže najlon na špulnu, smanjujući praznine između namotaja koje mogu da prouzrokuju neželjeno trenje ili zastoje prilikom zabačaja. Namotavanjem najlona u namotaje bez međusobnog razmaka omogućava sa da naredni sloj najlona ne upada među namotaje prethodnog sloja. Na taj način se manje energije troši dok se najlon odmotava sa kalema, što znači da mogu da se ostvare dalji zabačaji i veća preciznost. Labav najlon na roleru je osnovni uzrok problema prilikom zabačivanja, zato danas postoje sistemi koji sadrže štrčeću donju površinu koja pomaže da se spreči opuštenost i mlitavost najlona.Precizno izgrađen glavni zupčanik prenosi više snage od ručice do rotora, samim tim on zahteva manje napora, a uzvraća veću snagu prilikom borbe sa ribom sa dosta smanjenom komponentom habanja.Funkcija kao što je Power roller umnogome smanjuje uvijanje najlona, produžavajući životni vek najlona i poboljšavajući preformanse zabacivanja. Danas se prilikom izrade mašinica koriste sistemi koji umanjuju veliki procenat površinskih kontakata tako što se ugradjuju ležajevi na svaku stranu osovine, tako da se dovodi osovina u plutajuću poziciju znatno povećavajući efikasnost i vek, kao i sistemi za smanjuje podrhtavanja mašinice, pri čemu se omogućava veoma glatak rad.
Najlon - struna
2008/12/13,13:47
       Najloni (strune) predstavljaju vezu između štapa i udice. Dobar najlon je vrlo značajan za uspešan ribolov, a naročito kod pecanja kapitalnih primeraka. Najvažnije osobine ribolovnog najlona su debljina, materijal od kog je izrađen, težina (zbog daljine zabačaja), nosivost. Karakteristike koje utiču na izbor najlona su jačina (nosivost), nosivost čvora, istegljivost, postojanost boje, otpornost na habanje i vidljivost. Dele na monofile i pletenice. Najloni obično imaju manju nosivost od strune. S obzirom na navedene karakteristike i u zavisnosti od proizvodjača najlona postoje i razlike u ceni koje se kreću od 100 pa do više hiljada dinara. Uzeti kvalitetan najlon ne znači da će vam on trajati godinama i da kad ga jednom kupite ne morate više da ga menjate. Svakako da će kvalitetan najlon povećati vaše šanse da izvučete kapitalne primerke, i u mnogome smanjiti habanje i uvrtanje najlona. Neko nepisano pravilo bi bilo da bi pred svaku pecarošku sezonu trebalo promenuti najlon na mašinicama, a najlon na sistemima za pecanje na plovak trebalo bi češće u toku godine menjati ga jel se više haba i gubi svoju elestičnost prilikom pomeranja plovka... Različite debljine i nosivost najlona omogućavaju i pecanje različite ribe. Tako tanji najloni debljine do 0.20mm se koriste za pecanje bele ribe, tj. sitnije ribe, dok deblji najloni koriste se za pecanje krupnije ribe i kapitalnih primeraka.
Udice
2008/12/14,17:50
       Udica je osnovni i najstariji deo pribora za pecanje. Ribolov je nezamisliv i nemoguć bez udice, i ona je najznačajniji deo opreme za pecanje jer je neposredno u kontaktu sa ribom tako što je kači za usta. Udica se vezuje na najlon ili preko raznoraznih varalica.
       Danas se udice izradjuju od raznovrsnih materijala, ali najčešće na našem tržištu se mogu pronaći udice izradjene od čelika i karbonskih vlakana. Postoje različite vrste udica, i to po obliku, nameni i veličini. Po obliku mogu biti sa dužim vratom, šire, uže, s kukicom na kraju, odnosno bez nje, a u zavisnosti od broja udica jednokrake, dvokrake ili trokrake. Prema nameni udice se mogu podeliti na osnovu vrste ribe koju pecamo, tako imamo šaranske, za belu ribu, za grabljivice kao što su štuka, som.Veličina udice koju ćete koristiti takodje zavisi od vrste ribe koju hoćemo da pecamo. U zavisnosti od veličine udice se obeležavaju brojevima. Što je veći broj na pakovanju, udice su manje.


Plovci
2008/12/14,17:55
        Plovak predstavlja najpouzdaniju vezu između ribe i ribolovca. Za njega s pravom kažu da je "nerv" koji prvi reaguje na dodir ribe i mamca, pravovremeno upozorava ribolovca da se pripremi i kontrira.
       Plovci se izrađuju od različitih materijala, kao što su: pluta, drvo, plastika, stiropor, perje. Izradjuju se u različitim veličinama, različitih oblika. Njihov oblik i veličina zavise od vode na kojoj pecamo, tehnike pecanja, kao i terena na kojim pecamo.
       Osnovna podela plovaka je na fiksne i klizne plovke. Fiksni plovci stoje na dubini koju smo namestili i dubina se mora ručno menjati. Kod klizećih plovaka na najlon se postavljaju dva graničnika i to jedan iznad plovka, a drugi ispod plovka. Putem gornjeg graničnika podešava se dubina, a plovak slobodno klizi niz najlon. Ovaj sistem pecanja se obično koristi za pecanje na velikim dubina i kada se daleko zabacuje. Ovi plovci u sebi imaju olovo i pružaju mogućnost podešavanja olova.


Ostali pribor
2008/12/14,17:57
       Pored osnovnog priborae opreme koja je najbitnija, postoji još mnogo ribolovačke opreme, koja se koristi u savremenom ribolovu i koja služi da ribolovcu pecanje učini što dostupnijim, komfornijim i produktivnijim. Tu spadaju razne vrste varalica, olovni tegovi, blinkeri, meredovi, čerenac, čuvarka, držači za štapove.. Sve su ovo stvari bez kojih se da kažemo i može ali definitivno se ne preporučuje da krenete na pecanje bez njih.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu