Udica je osnovni i najstariji deo pribora za pecanje. Ribolov je nezamisliv i nemoguć bez udice, i ona je najznačajniji deo opreme za pecanje jer je neposredno u kontaktu sa ribom tako što je kači za usta. Udica se vezuje na najlon ili preko raznoraznih varalica.
Danas se udice izradjuju od raznovrsnih materijala, ali najčešće na našem tržištu se mogu pronaći udice izradjene od čelika i karbonskih vlakana. Postoje različite vrste udica, i to po obliku, nameni i veličini. Po obliku mogu biti sa dužim vratom, šire, uže, s kukicom na kraju, odnosno bez nje, a u zavisnosti od broja udica jednokrake, dvokrake ili trokrake. Prema nameni udice se mogu podeliti na osnovu vrste ribe koju pecamo, tako imamo šaranske, za belu ribu, za grabljivice kao što su štuka, som.Veličina udice koju ćete koristiti takodje zavisi od vrste ribe koju hoćemo da pecamo. U zavisnosti od veličine udice se obeležavaju brojevima. Što je veći broj na pakovanju, udice su manje.