Pecaroški blog

Tehnike pecanja
2008/12/19,11:12
       Postoje različite tehnike pecanja i za svaku od njih potrebno je prilagoditi pribor za pecanje. Za koju tehniku ćemo se opredeliti zavisi od toga koju vrstu ribe želimo da pecamo, kakav je teren na kome pecamo, dal je reč o tekučim ili stajaćim vodama i mnogim drugim uslovima. Na osnovu ovoga možemo reći da imamo neke četri osnovne tehnike pecanja:
            - Dubinsko pecanje
            - Pecanje na plovak
            - Varaličarenje
            - Mušičarenje
       Ovo su neke od osnovnih tehnika pecanja, koje su na našim vodama najzastupljenije, a pored njih postoji i niz drugih tehnika pecanja kao što su na primer bolonjez tehnika, tehnika ribolova wagller plovcima. Svaka ova tehnika nudi niz različitih sistema koje se primenjuju u pecanju i svaki iskusniji ribolovac ima neki svoj sistem koji mu se pokazao kao najbolji.


Dubinsko pecanje
2008/12/19,11:17
       Dubinsko pecanje je jedna od najzastupljenijih tehnika pecanja kod nas. Dubinskom tehnikom se mogu pecati najrazličitije vrste riba, od bele ribe do grabljivica kao što su som i štuka.Sama tehnika pecanja, pribor i mamci se razlikuju u zavisnosti koju od navedenih riba pecamo. Ova tehnika podrazumema pecanje sa olovicom ili hranilicom koja se može postaviti na dva različita načina. U prvom slučaju olovo se postavlja na kraj najlona i iznad njega se postavljaju najčešće dve udice pri pecanju bele ribe, a jedna udica pri pecanju soma, štuke, a u drugom slučaju postavlja se sistem sa jednom udicom iznad olova ili hranilice a druga udica se postavlja ispod.
       Da bi smo koristili ovu tehniku pre svega moramo imati adekvatan štap i mašinicu za pecanje. Ako se peca na većim daljinama potrebno je imati duži štap – do 4m i adekvatnom akcijom, kao i da provodnici za najlon budu dovoljno široki kako bi najlon nesmetano klizio niz njih,a sve to da bi se sistem za pecanje lakše zabacio na željeno mesto. Savremeni ribolov danas zahteva mašinice sa većim stepenom prenosa i sa većim kapacitetom špulne. Kod ovakvog načina pecanja signalizator da riba peca je vrh štapa koji se zatrese, a kako je tehnika uznapredovala danas imamo razna pomoćna sredstva u vidu elektronskih signalizatora, razna zvonca, karike... Samo postavljanje sistema kojim će se pecati razlikuje se od ribolovca do ribolovca. Prethodno navedeni sistemi su dva osnovna sistema za ovaj vid ribolova, dok se u zavisnosti od vrste ribe, terena na kojem se peca, kombinuje debljina i nosivost glavnog najlona, dužina i debljina podveza, veličina udice, tezina olova ili hranilice.
       Pri pecanju bele ribe treba koristiti najlone manje debljine, jel je time pecanje osetljivije, kod nas ribolovci najčešće koriste najlon debljine od 0.20mm do 0.30mm, dok pri pecanju krupnije ribe koriste se najloni debljine 0.35mm i više. Nosivost najlona zavisi od težine olova i što je veća težina olova potreban je deblji najlon sa većom nosivošću i obrnuto.Podvez je u direktnoj vezi sa udicom i treba da bude u skladu sa veličinom udice. On treba da bude tanji od glavnog najlona, a dužina podveza zavisi od ribe koja se peca. Iako postoje po tom pitanju različiti stavovi ja sam mišljenja da podvez pri pecanju bele ribe ne treba da bude duži od 15cm, a pri pecanju grabljivica treba da bude do 30cm-40cm. Velicina udica takodje zavisi od velicine ribe koju ocekujete i mamca koji koristite. Ako pecate belu ribui sitnije mamce koristićete manje udice, recimo 12, dok za krupniju ribu i krupnije mamce koriste se veće udice – 8. Težina olova ili hranilice zavisi od daljine i terena na kojem se peca. Ukoliko se radi o tekućoj vodi i većim daljinama potrebno je koristiti teže olovo u suprotnom se koristi lakše. Danas postoji veoma velik broj različitih oblika olovica i hranilica, a za koji se odlučiti zavisi od afiniteta i potreba ribolovca.


Pecanje na plovak
2008/12/19,11:19
       Pecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, a sam plovak predstavlja najpouzdaniju vezu između ribe i ribolovca.Danas postoji veoma velik broj različitih vrsta plovaka, a za koji se odlučiti zavisi od terena i vode na kojoj se peca (tekuća ili stajaća) i vrste ribe. Generalno gledano plovci koji u donjem delu imaju zadebljanje ili su kompletno okrugi sa malom antenom na vrhu najćešće se koriste za pecanje u tekućim vodama, dok plovci kod kojih je telo cilindričnog oblika i polako se sužava idući prema dnu bio bi pravi izbor za pecanje na stajaćim vodama.
       Pribor koji je potreban za ovu tehniku pecanja je svakako štap, mašinica, plovak, olovo i udica. Na našim vodama najrasprostranjeniji su teleskopski štapovi dužine od 3m do 6m, a sve više se koriste i štapovi sa mašinicama u slučaju klizećih plovaka. Sistem koji se postavlja za tehniku pecanja sa fiksnim plovcima je sledeći: Na najlon se provuče plovak i fiksira se za njega, a na donjem kraju najlona se napravi kukica za koju se kači podvez sa udicom. Potrebno je reci da podvez treba da bude tanji od glavnog najlona. U zavisnosti od težine plovka postavlja se otežanje u vidu olova kako bi on potonuo do odredjene granice. Ima različitih načina postavnjanja olovica na najlon. Jedan od njih je da se više lakših olovica rasporedi izmedju udice i plovka, drugi bi bio da se jedna teža olovica stavi na kukicu do podveza. Ja sa pristalica ovog drugog sistema jer tako lakše udica sa mamcem pada na dno. Drugi sestem je slican prethodnom samo za razliku od njega na donji kraj najlona se postavlja olovica, a iznad nje se kači podvez sa udicom. Ovaj drugi sistem se veoma često koristi za pecanje štuke.
       Sama tehnika pecanja se razlikuje u odnosu na to da li se peca na tekućoj ili stajaćoj vodi. Na stajaćim vodama se sistem baca na fiksno mesto i ne zahteva stalno vadjenje i bacanje kako bi se sistem stalno držao na hranjenom mestu. U zavisnosti od dubine vode i u kom sluju vode zelimo da pecamo ribu tako postavimo plovak i čekamo.Na tekućim vodama potrebno je često vaditi i bacati sistem jer nakon zabacivanja voda počinje da nosi plovak nizvodno. Pri ovakvom pecanju potrebno vrhom štapa pratiti kretanje plovka i držati najlon što je moguće zategnutije kako bi mogli lakše da udarimo kontru kad riba počne da podvlači plovak pod vodu.


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu