Pecaroški blog

« Dubinsko pecanje | Main

Pecanje na plovak
2008/12/19,11:19
       Pecanje na plovak je kod nas najzastupljeniji način ribolova, a sam plovak predstavlja najpouzdaniju vezu između ribe i ribolovca.Danas postoji veoma velik broj različitih vrsta plovaka, a za koji se odlučiti zavisi od terena i vode na kojoj se peca (tekuća ili stajaća) i vrste ribe. Generalno gledano plovci koji u donjem delu imaju zadebljanje ili su kompletno okrugi sa malom antenom na vrhu najćešće se koriste za pecanje u tekućim vodama, dok plovci kod kojih je telo cilindričnog oblika i polako se sužava idući prema dnu bio bi pravi izbor za pecanje na stajaćim vodama.
       Pribor koji je potreban za ovu tehniku pecanja je svakako štap, mašinica, plovak, olovo i udica. Na našim vodama najrasprostranjeniji su teleskopski štapovi dužine od 3m do 6m, a sve više se koriste i štapovi sa mašinicama u slučaju klizećih plovaka. Sistem koji se postavlja za tehniku pecanja sa fiksnim plovcima je sledeći: Na najlon se provuče plovak i fiksira se za njega, a na donjem kraju najlona se napravi kukica za koju se kači podvez sa udicom. Potrebno je reci da podvez treba da bude tanji od glavnog najlona. U zavisnosti od težine plovka postavlja se otežanje u vidu olova kako bi on potonuo do odredjene granice. Ima različitih načina postavnjanja olovica na najlon. Jedan od njih je da se više lakših olovica rasporedi izmedju udice i plovka, drugi bi bio da se jedna teža olovica stavi na kukicu do podveza. Ja sa pristalica ovog drugog sistema jer tako lakše udica sa mamcem pada na dno. Drugi sestem je slican prethodnom samo za razliku od njega na donji kraj najlona se postavlja olovica, a iznad nje se kači podvez sa udicom. Ovaj drugi sistem se veoma često koristi za pecanje štuke.
       Sama tehnika pecanja se razlikuje u odnosu na to da li se peca na tekućoj ili stajaćoj vodi. Na stajaćim vodama se sistem baca na fiksno mesto i ne zahteva stalno vadjenje i bacanje kako bi se sistem stalno držao na hranjenom mestu. U zavisnosti od dubine vode i u kom sluju vode zelimo da pecamo ribu tako postavimo plovak i čekamo.Na tekućim vodama potrebno je često vaditi i bacati sistem jer nakon zabacivanja voda počinje da nosi plovak nizvodno. Pri ovakvom pecanju potrebno vrhom štapa pratiti kretanje plovka i držati najlon što je moguće zategnutije kako bi mogli lakše da udarimo kontru kad riba počne da podvlači plovak pod vodu.


Komentari

Comment Icon

Procitao sam sve postove i vidim da se ti bas razumes u pecanje, sto se za mene ne moze reci.Nikada nisam bio ljubitelj pecanja, probao sam par puta, ali jesnostavno me nije privuklo.

Posted by: nashke85 at 2009/01/10, 12:38
Comment Icon

Svako ima nešto što ga više ili manje privlači. Očiglegdo da ti sebe u pecanju nisi pronašao, dok je meni odlazak na pecanje pravo uživanje i relaksacija!

Posted by: bajke at 2009/01/10, 15:06
Comment Icon

To mi svi kazu sto pecaju.Sta cu, mozda sam antitalenat za pecanje.

Posted by: nashke85 at 2009/01/10, 17:38
Comment Icon

Ne bih se složio sa tobom da si antitalenat,samo mislim da si se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Jel kad prvi put odeš na pecanje i smoriš se, tj. ne zapeca ti ništa za ceo dan naravno da ćeš imati loše mišljenje.Da su drugačije okolnosti možda bi te i zainteresovalo pecanje, a ovako...?!

Posted by: bajke at 2009/01/10, 20:16
Comment Icon

Blog je savrsen za ljubitelje pecanja!

Posted by: i1540 at 2009/01/15, 11:49
Comment Icon zelim

cydney cydney cydney.

Posted by: cydney at 2010/08/02, 22:44
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu