Pecaroški blog

« Tehnike pecanja | Main | Pecanje na plovak »

Dubinsko pecanje
2008/12/19,11:17
       Dubinsko pecanje je jedna od najzastupljenijih tehnika pecanja kod nas. Dubinskom tehnikom se mogu pecati najrazličitije vrste riba, od bele ribe do grabljivica kao što su som i štuka.Sama tehnika pecanja, pribor i mamci se razlikuju u zavisnosti koju od navedenih riba pecamo. Ova tehnika podrazumema pecanje sa olovicom ili hranilicom koja se može postaviti na dva različita načina. U prvom slučaju olovo se postavlja na kraj najlona i iznad njega se postavljaju najčešće dve udice pri pecanju bele ribe, a jedna udica pri pecanju soma, štuke, a u drugom slučaju postavlja se sistem sa jednom udicom iznad olova ili hranilice a druga udica se postavlja ispod.
       Da bi smo koristili ovu tehniku pre svega moramo imati adekvatan štap i mašinicu za pecanje. Ako se peca na većim daljinama potrebno je imati duži štap – do 4m i adekvatnom akcijom, kao i da provodnici za najlon budu dovoljno široki kako bi najlon nesmetano klizio niz njih,a sve to da bi se sistem za pecanje lakše zabacio na željeno mesto. Savremeni ribolov danas zahteva mašinice sa većim stepenom prenosa i sa većim kapacitetom špulne. Kod ovakvog načina pecanja signalizator da riba peca je vrh štapa koji se zatrese, a kako je tehnika uznapredovala danas imamo razna pomoćna sredstva u vidu elektronskih signalizatora, razna zvonca, karike... Samo postavljanje sistema kojim će se pecati razlikuje se od ribolovca do ribolovca. Prethodno navedeni sistemi su dva osnovna sistema za ovaj vid ribolova, dok se u zavisnosti od vrste ribe, terena na kojem se peca, kombinuje debljina i nosivost glavnog najlona, dužina i debljina podveza, veličina udice, tezina olova ili hranilice.
       Pri pecanju bele ribe treba koristiti najlone manje debljine, jel je time pecanje osetljivije, kod nas ribolovci najčešće koriste najlon debljine od 0.20mm do 0.30mm, dok pri pecanju krupnije ribe koriste se najloni debljine 0.35mm i više. Nosivost najlona zavisi od težine olova i što je veća težina olova potreban je deblji najlon sa većom nosivošću i obrnuto.Podvez je u direktnoj vezi sa udicom i treba da bude u skladu sa veličinom udice. On treba da bude tanji od glavnog najlona, a dužina podveza zavisi od ribe koja se peca. Iako postoje po tom pitanju različiti stavovi ja sam mišljenja da podvez pri pecanju bele ribe ne treba da bude duži od 15cm, a pri pecanju grabljivica treba da bude do 30cm-40cm. Velicina udica takodje zavisi od velicine ribe koju ocekujete i mamca koji koristite. Ako pecate belu ribui sitnije mamce koristićete manje udice, recimo 12, dok za krupniju ribu i krupnije mamce koriste se veće udice – 8. Težina olova ili hranilice zavisi od daljine i terena na kojem se peca. Ukoliko se radi o tekućoj vodi i većim daljinama potrebno je koristiti teže olovo u suprotnom se koristi lakše. Danas postoji veoma velik broj različitih oblika olovica i hranilica, a za koji se odlučiti zavisi od afiniteta i potreba ribolovca.


Komentari

Comment Icon

aaaaaaa nisam trebao da citam ovo sto si napisao sad mi se ide na pecanje.

Posted by: Igor at 2009/05/03, 03:54
Comment Icon erectile diffusion

erectile tissue histology
ed pills online
how erectile dysfunction drugs work
mens ed pills
erectile lubricants

Posted by: NorbertZek at 2020/11/20, 20:02
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu