Pecaroški blog

« Ribolovačka mašinica | Main | Udice »

Najlon - struna
2008/12/13,13:47
       Najloni (strune) predstavljaju vezu između štapa i udice. Dobar najlon je vrlo značajan za uspešan ribolov, a naročito kod pecanja kapitalnih primeraka. Najvažnije osobine ribolovnog najlona su debljina, materijal od kog je izrađen, težina (zbog daljine zabačaja), nosivost. Karakteristike koje utiču na izbor najlona su jačina (nosivost), nosivost čvora, istegljivost, postojanost boje, otpornost na habanje i vidljivost. Dele na monofile i pletenice. Najloni obično imaju manju nosivost od strune. S obzirom na navedene karakteristike i u zavisnosti od proizvodjača najlona postoje i razlike u ceni koje se kreću od 100 pa do više hiljada dinara. Uzeti kvalitetan najlon ne znači da će vam on trajati godinama i da kad ga jednom kupite ne morate više da ga menjate. Svakako da će kvalitetan najlon povećati vaše šanse da izvučete kapitalne primerke, i u mnogome smanjiti habanje i uvrtanje najlona. Neko nepisano pravilo bi bilo da bi pred svaku pecarošku sezonu trebalo promenuti najlon na mašinicama, a najlon na sistemima za pecanje na plovak trebalo bi češće u toku godine menjati ga jel se više haba i gubi svoju elestičnost prilikom pomeranja plovka... Različite debljine i nosivost najlona omogućavaju i pecanje različite ribe. Tako tanji najloni debljine do 0.20mm se koriste za pecanje bele ribe, tj. sitnije ribe, dok deblji najloni koriste se za pecanje krupnije ribe i kapitalnih primeraka.

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu