Pecaroški blog

« Ribolov kao pojam | Main | Pribor za pecanje »

Bonton na vodi
2008/12/03,08:32

Ono što bih na početku cele priče trebalo reći je da svaki ribolovac treba da zna neka osnovna pravila ponašanja na vodi, kao i da poštuje zakone prirode. Na taj načim očuvaćemo prirodu, vodu, kao i riblji svet zbog koga smo pre svega tu.

Upravo iz ovih razloga ribolov ne bi trebalo da se poistovećuje sa stavovima kao šro su: da ako želite da budete uspešan ribolovac morate rano ustati da bi ste otišli na pecanje, jel u suprotnom nećete ništa uhvatiti, da sve što vam se zakači na udicu i uhvatite, bez obzira na veličinu i lovostaj, treba da ponesete kući, već to treba da bude vid opuštanja i uživanja dok čekate da riba zagrize i nadmudrujete se sa njom prilikom izvlačenja. Zbog svega toga postoje neka pravila koja bi trebala da se poštuju:

-         vratiti ribu u vodu koja je ispod propisane mere ( Šaran 30 cm, Štuka 30cm, Linjak 20 cm, Smudj 35 cm, Karaš 20cm, Kečiga 30cm, Deverika 25 cm, Som 60 cm )

-         poštuj ustanovljene lovostaje za odredjene vrste riba ( Šaran 01.IV-31.V, Štuka 01.II-31.III, Linjak 15.IV-30.VI, Smudj 01.III-30IV, Karaš 01.V-31.V, Kečiga 01.IV-31.V, Som 01.V-15.VI )

-         Obalu uvek ostavi čistu. Ne ostavljaj za sobom smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu, jel mnogo je lepše pecati na čistoj obali.

-         Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, jer ona smeta drugim ribolovcima a i ribi

-         Ne bućkaj po vodi, bilo iz čamca, bilo sa obale

-         Uvek pitaj ribolovca koji je došao pre tebe na pecanje da li možeš da staneš i pecaš u njegovoj blizini

-         Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim priborom preko tuđeg da se ne bi zamrsili i da vam ne bi propao dan

-         Spremi sav pribor za pecanje koji ti je potreban i proveri još jednom pre nego što podješ da li si sve poneo, da ti se ne bi desilo, kad si već na vodi, da si zaboravio mamce, udice, sisteme za pecanje...

-         Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje ako ti savet i mišljenje niko nije tražio

-         U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribolovce na koje nailaziš, NE sa srećan ulov, već sa BISTRO.

Komentari

Comment Icon Amater

eee, pa nisam ni znala za taj bonton na vodi, moram priznati da je vrlo zanimljivo i poucno. Pretpostavljam da se oni najiskusniji toga pridrzavaju i vec znaju sva pravila ponasanja na vodi, ali za neke amatere koji tek treba u tome da se oprobaju je dobro da se ova pravila negde nadju, pa i na tvom blogu. Treba cuvati prirodu, slazem se! Ribama i ovako nije lako, obzirom na zagadjenost voda u nasoj zemlji.

Posted by: Mirjana at 2008/12/18, 11:05
Comment Icon

Hehe..dragi kolega Milane...svidja mi se clanak o bontonu na vodi...
Da, on definitivno treba da se postuje :)
Eh, zato ja ni ne idem na pecanje.
Ne volim gliste...i ne mogu da cutim :) :) :)

Posted by: marry at 2009/01/09, 22:05
Comment Icon

E nije valjda da te postojanje ovog bontona sprečava da ideš na pecanje? Nažalost u praksi veliki broj ribolovaca ga se ne pridržava, pa ni ti ne bih bila izuzetak.Što se tice ćutanja, ono ne mora da predstavlja problem jer svakako da komunikacija i prica uvek postoje,a već ‚‚gliste‚‚ su očigledno mnogo veći problem.

Posted by: bajke at 2009/01/10, 14:59
Comment Icon

Nikad nisam razmisljala o pecanju na takav nacin! Ja mislim da vecina pecarosa ne zna za Bonton na vodi! Veoma zenimljivo!

Posted by: sanja at 2009/01/14, 00:03
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu